Kli­ma­ven­li­ge ejen­doms­in­ve­ste­rin­ger ba­ner vej­en for win-win si­tu­a­tion: En grøn­ne­re frem­tid og et bed­re af­kast

Byggeriet og boligdrift står i dag for 40 pct. af verdens samlede energiforbrug, og derfor giver det kun mening, at en stor del af klimaindsatsen lægges her. Men kombinationen af bæredygtighed og ejendomsinvesteringer er ikke bare en god sag – det er ligeledes den mest økonomisk rentable.

Der er ingen tvivl om, at bæredygtighed er en megatrend. De fleste virksomheder ved efterhånden, at man kommer længere ved at indarbejde bæredygtigheden i sin forretning, og det giver både mening for virksomheden selv, dens økonomi og ikke mindst dens kunder.

Samtidig er efterspørgslen på miljørigtige og socialt ansvarlige services og produkter blandt alverdens forbrugere skyhøj og fortsætter kun i én retning: Opad. Jo større bevidstheden bliver, jo højere og flere krav.

Men betyder flere krav og flere regler, at udbyttet bliver ringere eller dyrere? Nej – i langt de fleste tilfælde faktisk det stik modsatte.

Grønne ejendomsinvesteringer er fremtidssikrede

Selvom der bliver sat ind på mange fronter for at fremme bæredygtigheden, så er ét af de måske vigtigste områder inden for byggeri og ejendomme. For det er her, man finder 40 pct. af hele verdens samlede energiforbrug.

Investeringer i klimavenlige boliger er derfor i sig selv oplagte, i hvert fald set fra miljørigtighedens agenda. Men økonomisk er de lige så rentable, hvis ikke mere end ikke-certificerede ejendomme.

”Der er næppe tvivl om, at der sker en højere grad af fremtidssikring af boligerne, når man tænker bæredygtighed ind. Det er forventningen, at ejendomme, der allerede nu indtænker bæredygtighed, med større sandsynlighed vil leve op til fremtidens bygningskrav og dermed have en øget værdi på fremtidens ejendomsmarked,” siger John Sloth, der er partner og investeringsdirektør i ejendomsinvesteringsselskabet Koncenton.

I sensommeren 2020 lancerede Koncenton sit første klimaboligprojekt, da man udbød 35 bæredygtige rækkehuse ved Odder syd for Aarhus. Projektet var ekstremt populært og blev fuldtegnet af investorerne på bare to timer. Også på lejersiden har der været stor interesse for de grønne ejendomme. Selvom de endnu er under opførsel, er samtlige af de 35 boliger allerede udlejet.

IMG_0013.JPEG
Klimavenlige boliger er ikke kun godt for miljøet og din samvittighed - de er også en god økonomisk investering. Foto: Koncenton


”Som investor i Koncentons klimaboligprojekter kan man gøre noget godt for både lejerne, klimaet og for sin egen økonomi. Det tiltaler rigtig mange investorer, og vi kan se, at bæredygtige ejendomsinvesteringer har et kæmpe potentiale,” - John Sloth.

Et klart ansvar

Det er heller ikke kun hos Koncenton, at de bæredygtige klimaboliginvesteringer vinder frem. Hos de større, institutionelle investorer er det ligeledes et afgørende krav. Sådan lyder meldingen fra Peter Olsson, der er adm. direktør i AP Ejendomme.

”Ejendomme er en integreret del af hele AP’s overordnede bæredygtighedsstrategi. Vi har et klart ansvar som institutionel investor. Jeg er her for at sikre vores pensionstageres midler og foretage de bedste og mest robuste investeringer - og ud fra en kølig, kommerciel vinkel, så fremtidssikrer jeg ejendomsinvesteringerne ved at gøre dem bæredygtige, det er der ingen tvivl om. Jeg føler på ingen måde, at det kompromitterer afkastet, tværtimod,” siger han.

Det samme mener John Sloth. Og selvom man er privatinvestor, så er investeringen lige så vigtig og lukrativ.

”I klimaboligerne har man en investering, der både giver et godt og solidt afkast og samtidig medvirker til at forbedre energiregnskabet. Hvis man gerne vil sætte et positivt aftryk som investor, er det et godt sted at stemple ind,” siger John Sloth.

Svanemærket boliger

Som forbruger skal man selvfølgelig også kunne vide sig sikker på, at investeringen og ejendommen i sig selv såvel som byggeprocessen opfylder kravene til bæredygtighed og miljørigtighed. På boligsiden er eksempelvis svanemærkeordningen uhyre vigtig, påpeger Peter Olsson.

”Svanemærket sikrer, at de mindst miljøbelastende og mest CO2-neutrale materialer og processer anvendes. Alt vores boligbyggeri skal bære svanemærket, og det er smart i forhold til boliger, fordi det er et brand, folk kender. Når du ser det på et produkt i supermarkedet, så ved du, hvad det står for. Det samme er tilfældet med en svanemærket bolig,” siger han.

IMG_0018.JPEG
Ligesom vi i det lokale supermarkedet kan aflæse om et produkt er miljøvenligt eller ej, skal gennemsigtigheden også gælde, når vi køber en ny bolig. Det mener adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson. Foto: Koncenton

Hos Koncenton er kravene også høje

”I Koncenton stiller vi høje krav til det klimavenlige aspekt. Ejendommene skal leve op til kravene til energimærke A2020, der er det mest ambitiøse energimærke. Alle ejendomme skal samtidig benytte grøn strøm og have en række energivenlige tiltag som eksempelvis sedum-tage og grønne hvidevarer. Det er generelt krav, der gør en betydelig forskel i energiregnskabet,” siger John Sloth.

Og det er ligeledes kun disse høje krav, der gør, at en bæredygtig bolig lever op til forbrugernes egne tårnhøje krav.

”Den moderne forbruger træffer både bevidste og bæredygtige valg, når det kommer til boligen, og derfor er investering i klimaboliger uhyre interessant,” konkluderer John Sloth.

KONCENTON KLIMABOLIGER II

  • Aktieprojekt med portefølje af klimavenlige boliger.
  • Gennemsnitlig forventet forrentning i budgetperioden: 8,01 pct. pr. år – heraf 4,19 pct. som årligt udbytte.
  • Minimumsindskud: 750.000 kr.
  • Konservativ finansiering med forventet belåningsgrad på 65 pct. ift. købspris for ejendomme og 59 pct. ift. samlet projektsum.
  • Koncenton har med succes tidligere udbudt 11 porteføljeprojekter med en samlet projektsum på ca. 7,7 mia. kr.
  • Der medfølger en anvisningsret for investorerne til projektets boliger.

>Læs mere om Koncenton Klimaboliger her

Relaterede artikler

Lav tomgang sikrer lukrativ fremtid for ejendomsinvesteringer

Tomgang for lejeboliger i investeringsejendomme falder. En økonomisk markedstomgang for boliger på kun 3,3 pct. vidner om en forsat stor efterspørgsel på boliglejemål. "Særlig lejernes søgen efter små enheder i de store byer, familieboliger i forstæderne og seniorboliger overstiger alle forventninger, " siger udlejningschef i Koncentons udlejningsafdeling, Go' Bolig, Søren Justesen.

Ny analyse: Hvad skal vi forvente af ejendomsmarkedet?

Ny analyse ser på forskellige scenarier for, hvad den stigende rente og inflation kan få af betydning for ejendomsmarkedet.

Har du inflationssikret din formue?

Risikospredning og investeringer polstret mod inflation kan være nøglen til at fastholde en stærk portefølje i en tid med stor usikkerhed og stigende inflation. Udlejningsejendomme er netop sikret mod udhuling af formuen.

Rapport: Boliginvesteringer bliver hottest i 2022

Ejendomsinvesteringer har bidt sig fast i investorerne som et attraktivt og solidt alternativ til aktier. Ny undersøgelse fra mæglerkæden EDC peger på, at der også næste år bliver travlt på ejendomsmarkedet.