Megatrend kan give boost til attraktiv investering

Bæredygtighedsbølgen skyller ind over ejendomsmarkedet, fordi lejerne i stigende grad efterspørger det. For investorerne er det oplagt at spekulere i at sikre udbuddet, der kan mætte den stigende efterspørgsel nu og i fremtiden.

I Lisbjerg lidt nord for Aarhus flyttede en række beboere i påsken 2018 ind i 34 lejligheder og 5 ungdomsboliger. Boligerne ligger idyllisk placeret. Tæt på naturen og med udsigt over bugten.

I sig selv ikke et særsyn i landets næststørste by, der er vokset og fortsat vil vokse i årene, der kommer.

Det opsigtsvækkende ved byggeriet er den gennemgående brug af genanvendelige materialer. Mest af alt er der brugt træ i lange baner. Træ, der lever og ånder, og som kan bruges igen, når byggeriet om mange år har udspillet sin rolle som ramme om menneskers liv.

“Lisbjerg Bakke”, som boligerne i fællesskab hedder, blev i 2018 kåret til årets byggeri, og består af seks boligblokke med højt til loftet - bygget af massivt træ og ubehandlede rødgransfacader, der over tid får den farve, som vind og vejr bidrager til.

Der er også anvendt stål og beton i byggeriet, men kun i det omfang, at det har været nødvendigt til eksempelvis at overholde lydkrav og til brandsikring. 

“Beboerne giver udtryk for, at de er meget glade for at bo i boligerne. Det skyldes blandt andet det gode indeklima, som de er meget begejstret for,” siger direktør Allan Werge fra boligorganisationen AL2Bolig, der administrerer boligerne.

Lisbjerg Bakke er et godt eksempel på, at bæredygtighed også er en megatrend i byggeriet, som den er inden for meget andet kloden rundt.

Meget at hente i byggeriet

Netop når det kommer til byggeriet, giver det rigtig god mening at tænke bæredygtigt.

Op mod 40 pct. af al energi i Danmark bliver forbrugt i bygninger. Tæller man ressourcer og materialer til brug under opførelsen af bygningerne med i regnskabet, så stiger tallet op mod 50 pct.

Hvis Danmark skal nedbringe mængden af udledt CO2, er der altså masser at vinde her. Derfor ser man også lejere efterspørge det, investorerne putte penge i det og antallet af bæredygtige ejendomme vokse.

“Flere og flere har den opfattelse at på mellemlangt og langt sigte, så står man bedre som udlejer, hvis ejendommen er bæredygtig. Vi har set det inden for erhvervsejendomme siden finanskrisen, fordi mange virksomheder har en CSR-politik, men vi ser det også i stigende grad i boligbyggeriet,” siger Peter Winther, direktør i ejendomsmæglervirksomheden Colliers. 

Et merafkast i vente?

I sin årlige rapport over det københavnske ejendomsmarked, Copenhagen Property Market Report 2020, omtaler Colliers bæredygtighed som en af “de stærkeste trends hos lejerne”, der efterspørger grønne ejendomme med lavt energiforbrug.

Tilsvarende ser man virksomheder markere sig mere og mere tydeligt inden for bæredygtighedsområdet, fordi det har større og større betydning for virksomhedernes profilering og såkaldt employer branding ikke mindst over for yngre, potentielle medarbejdere.

Det kan også meget vel få betydning for udviklingen i værdierne på ejendomsmarkedet.

“Om der er et merafkast at hente i bæredygtige ejendomme er svært at spå om, for det kræver, at vi kan kigge ind i fremtiden. Men det er sandsynligt på den lange bane, for vi er efterhånden der, hvor vi må sige, at hvis man vil fremtidssikre en ejendom, så skal bæredygtighed tænkes ind,” siger Peter Winther. 

Gevinster ved bæredygtige ejendomme

Analysehuset Rambøll har tidligere gennemført en undersøgelse med knap 400 ejendoms- og byggeeksperter fra Norden. Her gav 90 pct. af respondenterne udtryk for, at bæredygtighed er et nødvendigt grundlag for, at et byggeprojekt bliver en succes.

Samtidig vurderede de, at bæredygtige ejendomme har en gennemsnitlig ejendoms- og udlejningsværdi, der er 3-5 pct. højere end et traditionelt byggeri, at driftsudgifterne er 5-10 pct. lavere, og at ledighedsraterne (tomgang) er 3-5 pct. lavere. 

Meget peger altså i retning af, at bæredygtighed er et nøgleord på fremtidens ejendomsmarked, og med de lange levetider på byggeri, så er det noget, der allerede skal tænkes ind i dag.

Ejendomsinvestor speeder bæredygtighed op

Det mener man også hos Koncenton, der i 2019 var landets største ejendomsinvestor målt på transaktionssum. Sammen med mere end 1.400 investorer bygger selskabet ejendomme i landets største vækstbyer inden for segmenterne senior-, studie- og familieboliger.

Selvom Koncenton har tænkt miljøvenligt i de tidligere byggerier, så sætter man nu gang i sit første gennemført bæredygtige boligprojekt Koncenton Klimahusene A/S.

“Man skal ikke beskæftige sig ret meget med ejendomsmarkedet for at se, at bæredygtighed rummer et enormt potentiale. Det er en megatrend, og det skal vi afspejle i vores investeringer,” siger partner i Koncenton Peter Krogsgaard Jørgensen.

Det bæredygtige boligprojekt er placeret i vækstbyen Odder syd for Aarhus, og i alle aspekter af opførelsen og driften er der tænkt i grønne løsninger.

Det gælder eksempelvis, at boligerne får det bedst opnåelige klimamærke (A2020), at det er et Svanemærket byggeri, at der kobles en varmepumpe til hver enkelt bolig, der forsynes med strøm fra solceller, at tagene beklædes med sedum, der sikrer klimavenlig optagelse af op til 80 pct. af regnvandet, at der laves grøfter til regnvand, som opsamles i et regnvandsbassin, at de indvendige mure opføres i FSC-klassificerede træelementer, og at alle carporte klargøres med strømudtag til opladning af elbiler.

“Vi ved fra lignende byggerier, at bæredygtighed medvirker til en lav tomgang, fordi efterspørgslen er stor fra lejersiden. Man er samtidig villig til at betale lidt ekstra for det. Det medvirker til at sikre høj stabilitet i vores budgetter,” siger Peter Krogsgaard Jørgensen. 

> Læs mere om Koncenton Klimahusene A/S her

Relaterede artikler

Sådan kan du redde porteføljen, når inflationen raser

Den høje inflation kan blive en faktor i en længere periode. Hvordan griber man som investor den udfordring an?

Hvordan er det at være investor lige nu?

Uffe Dreiser er en erfaren investor med fortid i den internationale finanssektor. Til daglig er han privat investor og driver investeringskurset aktieakademi.dk.

Er det opskriften på det gode, lange seniorliv?

Findes kilden til større livsglæde i fællesskabet?

Hvordan er det at være investor lige nu?

Chefstrateg Tine Choi Danielsen fortæller, hvordan hun ser investeringsmarkedet og boligmarkedet lige, nu samt hvad hendes forventninger er til 2023.