Boligmarkedet på tærsklen til fremgang: Prognoser forudser stigende priser i de kommende år

Efter flere års turbulens præget af pandemi, inflation og rentestigninger ser det danske boligmarked nu ud til at stå på tærsklen til en ny periode med fremgang, lyder det i de seneste rapporter fra De Økonomiske Råd og Danmarks Nationalbank.

Her mener man, at der venter betydelige prisstigninger forude. Det er blandt andet den stærke danske økonomi og det stærke danske arbejdsmarked kombineret med udsigten til lavere renter, der spiller ind.

Ifølge Danmarks Nationalbank forventes boligpriserne at stige med 3,7 pct. i 2024, og en rapport fra vismændene i De Økonomisk Råd understøtter denne optimisme og forudser stigende priser for både ejerlejligheder og huse i de kommende år. Vismændene forventer, at huspriserne vil stige med 2,8 pct. i 2024 og 2,7 pct. i 2025. Fra 2026 forventes prisstigningerne at tage yderligere fart med en årlig stigning på 4,6 pct. frem til 2030. Dette vil betyde en samlet stigning på hele 32 pct. fra 2024 til udgangen af 2030.

Interessant læsning

Det betyder, at et parcelhus, der i dag koster 3 mio. kr., vil være næsten 4 mio. kr. værd ved udgangen af 2030, hvis vismændenes forudsigelser holder stik. 

Selvom boligprisprognoserne handler om det private marked, så er det sandsynligt, at priserne på det professionelle ejendomsmarked vil bevæge sig i samme retning. Derfor er udviklingen værd at holde øje med.

”For ejendomsinvestorer er det naturligvis interessant læsning. Det er sjovest at være på et marked, der har en vækstperiode foran sig. Meget tyder på, at markedet har rystet en mindre afmatning af sig, at optimismen er tilbage, og at vi i de kommende år igen vil se fremgang,” siger investeringsdirektør i Koncenton Henrik Øst Andersson.  

Optimismen breder sig

Udviklingen kommer efter en periode med svingende priser på både huse og lejligheder. Umiddelbart efter de kraftige rentestigninger i 2022 faldt priserne, men markedet skiftede retning igen i 2023 og indhentede det meste af tabet. 

Bevægelsen i en mere positiv retning smitter også af på befolkningen, der ser ud til at have lagt krisestemningen bag sig, fremgår det af en undersøgelse fra Boligøkonomisk Videnscenter. 

Gennemsnitsdanskeren har nu lige så høje forventninger, som før markedet blev ramt af pandemi, inflation og rentestigninger. I februar 2024 er halvdelen af danskerne overbevist om, at et almindeligt dansk parcelhus vil kunne sælges dyrere om et år, mens tre fjerdedele af dem, der ikke forventer prisstigninger, tror, at huset vil holde sin værdi.

Relaterede artikler

Det er blevet dyrere at eje end leje i storbyerne

I ni af landets ti største byer er det nu dyrere at være boligejer end at være boliglejer.

Boligøkonom siden finanskrisen: ”Jeg møder ikke de samme bekymringer hos boligejerne i dag”

Boligfinansiering er blevet en af danskernes darlings, når det kommer til foretrukne small talk-emner. Det nyder boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit godt af. Her kan du møde en af boligmarkedets flittigste mediestemmer.

Her er opskriften på det stærke seniorfællesskab

Tag med på besøg i et seniorbofællesskab i Randers.

Fremtidsforskeren: Stort behov for nybyggeri i storbyer

Der vil være et fint og stort marked for nybyggeri af lejeboliger i de store byer i de kommende år, skriver
fremtidsforsker Jesper Bo Jensen i sin klumme.