Ejendomme er pensionskæmpernes unoterede darling

De danske pensionsselskaber har investeret i ejendomme for mere end 300 mia. kr. Det gør det til den største aktivklasse blandt de unoterede investeringer, viser analyse fra brancheforeningen F&P.

Af Jannik Brinch, Koncenton

I mange år var aktier og obligationer de to foretrukne aktivklasser, når landets pensionsselskaber skulle placere kundernes pensionsmidler. De seneste år har de unoterede investeringer dog udviklet sig til et stærkt alternativ. Det viser en analyse fra brancheforeningen F&P.

I 2015 udgjorde de unoterede investeringer som eksempelvis solcelleparker, ejendomme og private equity omkring 16-17 pct. af danskernes pensionsformuer. Det tal er i dag vokset til 23-24 pct. svarende til 759 mia. kr.

”De unoterede investeringer er vigtige dele af de økonomiske tandhjul i vores samfund. Derfor tror vi også på, at investeringerne vil give et fornuftigt afkast på den lange bane, og dermed være til gavn for pensionsopsparerne - samtidig med, at investeringerne bidrager til fx den grønne omstilling og udviklingen af nye vækstvirksomheder,” siger adm. direktør i F&P Kent Damsgaard i en kommentar til analysen.

Ejendomssegmentet er størst

Det interessante set med ejendomsbranchens briller er, at ejendomme er den største aktivklasse blandt de unoterede aktiver. Selskaberne havde i 1. halvår 2023, da data blev indsamlet, ejendomsinvesteringer for sammenlagt godt 300 mia. kr. Det er en betydelig vækst fra 2018, da det samme tal var 100 mia. kr. mindre.

Det svarer til, at 9 pct. af kundernes samlede pensionsformue på omtrent 3.300 mia. kr. er placeret i mursten.

(artiklen fortsætter efter billedet)

Boligkvarteret Blomsterhaven i Tilst ved Aarhus

 

Når pensionsselskaberne placerer så stor en del af deres midler, så handler det ikke mindst om at sikre kunderne det stærkeste risikojusterede afkast. Afkastene på eksempelvis ejendomme svinger i en anden takt end eksempelvis aktier og obligationer, og dermed øger man som investor sin risikospredning, når man fletter unoterede aktiver ind i porteføljen.

Overvejer du at investere i ejendomme? Læs mere om vores aktuelle projekter.

En anden risikoprofil

Overordnet har de unoterede investeringer bidraget mærkbart til den positive udvikling i pensionsformuen, fremgår det af F&P’s analyse. Ser man isoleret på ejendomme, så har de givet et afkast på knap 40 pct. i perioden 2018 til 1. halvår 2023. Kun en anelse lavere end globale aktier, der har en anden risikoprofil.

”Analysen her viser, at pensionsselskaberne ser et klart potentiale i unoterede aktiver som eksempelvis ejendomme. Som investor får man et redskab, der over tid kan sikre et stærkere risikojusteret afkast, og det er i bund og grund også vores mantra, når vi taler med kunderne,” siger investeringschef i Koncenton Henrik Øst Andersson.

HVAD ER UNOTEREDE INVESTERINGER?

Unoterede investeringer er investeringer, der ikke handles på børser, men foretages typisk som handler mellem to eller flere parter.

Udtrykket unoterede investeringer dækker over forskellige aktivklasser som ejendomme (boliger, erhverv mv.), energi- og infrastruktur som eksempelvis vindmøller og solceller, private equity, hedgefonde og mere.

Unoterede investeringer kan foretages direkte af en eller flere parter, men kan eksempelvis også foretages via fonde, som dem vi udbyder i Koncenton.

Relaterede artikler

Det er blevet dyrere at eje end leje i storbyerne

I ni af landets ti største byer er det nu dyrere at være boligejer end at være boliglejer.

Her er opskriften på det stærke seniorfællesskab

Tag med på besøg i et seniorbofællesskab i Randers.

Fremtidsforskeren: Stort behov for nybyggeri i storbyer

Der vil være et fint og stort marked for nybyggeri af lejeboliger i de store byer i de kommende år, skriver
fremtidsforsker Jesper Bo Jensen i sin klumme.

Stort behov for nye boliger i storbyerne

Særligt København har brug for nybyggede boliger, hvis den ventede strøm af tilflyttere skal imødekommes i det næste årti, viser analyse. Men også andre storbyer oplever, at byggebalancen er tippet.