Nationalbanken forudser kraftig stigning i ejendomsværdier

Der er et markant løft af priserne på det danske ejendomsmarked undervejs, mener Nationalbanken.

I en ny analyse forudser Nationalbanken, at de danske huspriser vil stige med hele 9,7 pct. i 2021.

Skønnet er mere end tre gange højere end det skøn på 3,1 pct., som banken offentliggjorde så sent som i december 2020.

Den forventede udvikling i priserne stemmer godt overens med udviklingen på ejendomsmarkedet det seneste år.

Ifølge Boligsidens Markedsindeks er priserne på villaer og rækkehuse i gennemsnit steget med 9,2 pct. i Danmark de seneste 12 måneder, mens lejlighedspriserne er vokset med hele 11,7 pct.

”Der er rigtig godt gang i den på ejendomsmarkedet i øjeblikket. Det mærker vi også blandt vores investorer, der viser stor interesse for vores aktuelle projekter, og vi er forberedt på et meget travlt år,” siger partner og investeringsdirektør i Koncenton John Sloth.

Ejendom solgt på få timer

Nationalbanken begrunder den forventede prisudvikling på markedet med den høje efterspørgsel kombineret med de lave renteniveauer.

Hos Koncenton er det vores klare fornemmelse, at investorerne er meget opmærksomme på potentialet i at investere i ejendomme.

Det er ikke mere end et par uger siden, at Koncenton kunne melde udsolgt på et ejendomsprojekt i Vallensbæk efter ganske få timers handel. Her blev investorerne medejere af 150 lejligheder og et erhvervslejemål på 1.200 kvm. med et forventet gennemsnitligt årligt afkast på 9,82 pct. over 10 år.

Tilsvarende er ejendomsprojektet Koncenton Klimaboliger tæt på at være fuldtegnet efter relativt kort tids handel. Her har investorerne mulighed for at blive medejere af en række spændende, energieffektive ejendomme med et forventet gennemsnitligt årligt afkast på 8,88 pct. over 10 år.

”I hele organisationen arbejder vi på højtryk for at kunne tilbyde investorerne nye, spændende ejendomsprojekter. Kombinationen af solide investeringer med et godt afkast i en tid med usikkerhed og lave afkast i andre aktivklasser er interessant for mange,” siger John Sloth.

Ifølge Nationalbankens nye analyse vil prisstigningerne fortsætte i de kommende år. For 2022 venter banken en prisvækst på 3 pct., mens 2023 ventes at løfte værdierne med 2,3 pct. yderligere.

Indregner ikke prisstigninger

Dermed ser det ud til, at markedet vender tilbage til mere normale tilstande, hvor priserne vil vokse i takt med indkomsterne. Let stigende realkreditrenter siden årsskiftet og forventninger om et ændret forbrugsmønster, der kendes fra før coronapandemien, er forklaringerne.

Hvis Nationalbankens analyse rammer plet, kan der altså være en ekstra gevinst på vej til investorerne og boligejerne i de kommende år.

”Hos Koncenton opererer vi ikke med indregnede prisstigninger i vores budgetter. Det er en grundlæggende del af vores investeringsmodel, at regnestykket skal balancere uden stigende priser. Skulle det alligevel ske, at ejendommene bliver mere værd over tid, kommer det blot som en ekstra gevinst for investorerne,” siger John Sloth.

Koncenton har aktuelt to åbne ejendomsprojekter. Foruden Koncenton Klimaboliger er det Koncenton Urban, hvor det er planen, at der investeres i syv-ni store udlejningsejendomme i de største danske vækstbyer.

Det bliver vores største ejendomsfond til dato baseret på udlejningsejendomme, og man kan som investor se frem til et gennemsnitligt årligt afkast på 8,85 pct. over 10 år.

Relaterede artikler

En god mulighed for at passe på EU's største formue

Danskernes samlede nettoformue var ved udgangen af 2020 EU's største. Særligt én ting er vigtig at huske, hvis man vil passe på formuen.

Nye prognoser tyder på stabil prisudvikling på ejendomsmarkedet

Coronapandemien har haft stor betydning for udviklingen på ejendomsmarkedet. Mere normale tilstande venter forude, fremgår det af prisprognoser.

Stor investor-interesse for bæredygtige ejendomme

Både store og små investorer efterspørger ejendomsinvesteringer med en klimavenlig profil. Det handler både om at gøre noget godt for miljøet og om at sikre sig et potentielt højere afkast.

Ejendomsmarkedet har været investorernes solide anker under krisen

Boligmarkedet har trodset alle forudsigelser under coronakrisen. Priserne er steget, og forventningen er, at det vil fortsætte.