Hvordan er det at være investor lige nu?

Tine Choi Danielsen er chefstrateg hos pensionsselskabet PFA og arbejder professionelt med investeringer. Hun fortæller, hvordan man strategisk kan gribe sine investeringer an, samt hvordan hun ser markedet lige nu, og hvad hun forventer af 2023.

Hvordan har du oplevet 2022 fra et investeringsperspektiv?

2022 var et rigtigt skidt år med negative afkast på både gynger og karusseller. Det var svært at finde steder at søge ly. Der var flere lavpunkter med den ulykkelige krig i Ukraine som det værste.

Når man ser på året rent fagligt, var det et af de mest spændende i min karriere. Alle har læst om 1970’erne, da vi så en lignende udvikling i inflationen, og nu står vi med fødderne midt i det. Det er turbulente tider, vi kommer fra et unaturligt årti med negative renter, og det skal gøre ondt at komme ud af.

Hvordan greb I året an rent strategisk?

Vi er lykkedes med at bruge alternative investeringer i eksempelvis private equity og ejendomme som en stødpude. Der er tale om en portefølje, som vi har bygget op over syv år for netop at have alternative afkastkilder i perioder som disse. De svinger ikke nær så meget. (PFA har omkring 20 pct. af den samlede portefølje på ca. 600 mia. kr. investeret i alternativer, red.).

Det er ikke sådan, at alternativer ikke kan give negative afkast, men det sker ikke i den størrelse, som vi ser i aktier og obligationer. Her hører det også med, at der i mange tilfælde er tale om et længere sigte. Man kan ikke bare træde ud.

Vi har generelt været overvægtet i defensive sektorer som sundhedsaktier, forsyningsaktier - alt det, som man stadig har brug for, når der er nedtur.

Hvilke forventninger har I til 2023?

Vi forventer en recession i USA næste år, og at den formentlig allerede er i gang i Europa. Det er svært at vide, hvor slem den bliver. Men det er vores forventning, at der bliver tale om en makroøkonomisk recession, en cyklisk nedtur, som vi kommer til at kunne mærke i form af stigende arbejdsløshed og faldende forbrug, men det bliver ikke eksplosivt som under finanskrisen.

Vi skal have efterspørgslen ned, så centralbankerne kan få inflationen ned mod de 2 pct. Vi har en forventning om, at Fed topper renten i starten af andet kvartal. Så går de på pause, og hvis vi får ret, så kan de formentlig sænke en eller to gange, inden året er slut.

Hvordan mener I, at året skal gribes an rent investeringsstrategisk?

Den kloge investor forbliver investeret, som det forhåbentlig hele tiden har været tilfældet. Det kan være en god idé at dreje porteføljen over mod det, der er mindst dårligt i perioder med kursfald. Og alternativer, hvis man har mulighed for det. Man skal tænke langsigtet, måske også mere end normalt. Og så vil jeg være parat til at købe yderligere op, så man kommer med på opturen.

Vi tror, at 2023 bliver et vendepunkt, et år med positive afkast. Man skal pejle efter, når Fed går på hold med rentestigningerne. Så vil markederne køre op igen. Når det vender, så kan det komme til at gå stærkt opad.

Hvordan ser du de aktuelle muligheder på ejendomsmarkedet?

Der er forsvundet værdier på ejendomsmarkedet. Ingen tvivl om det. Men når vi kigger på vores egen portefølje, så ser vi et afkast på ca. 3 pct. i skrivende stund fordelt på flere ejendomstyper i 2022. De er ikke gearet, så effekterne af de stigende renter er ikke så store. Den indbyggede inflationssikring giver en grad af beskyttelse, og så viser historien bare, at en recession ikke er lig en ejendomskrise.

 

Tine Choi Danielsen:Hvordan er det at være investor lige nu

Relaterede artikler

Træt af usikkert aktiemarked? Her er en løsning

30 års historik viser vejen til en stærkere og mere robust portefølje.

Boligmarkedet på tærsklen til fremgang: Prognoser forudser stigende priser i de kommende år

Efter en periode med usikkerhed og faldende priser blæser der anderledes positive vinde over det danske boligmarked.

Det er blevet dyrere at eje end leje i storbyerne

I ni af landets ti største byer er det nu dyrere at være boligejer end at være boliglejer.

Boligøkonom siden finanskrisen: ”Jeg møder ikke de samme bekymringer hos boligejerne i dag”

Boligfinansiering er blevet en af danskernes darlings, når det kommer til foretrukne small talk-emner. Det nyder boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit godt af. Her kan du møde en af boligmarkedets flittigste mediestemmer.