Er din portefølje klar til den nye verdensøkonomi?
Siden 1980’erne har vi i overvejende grad kendt til en verdensøkonomi, der var præget af stabilitet og lave renter. Den tid er måske slut, vurderer kapitalforvalter. Det stiller andre krav til investorernes strategier.
Som investor kan man overveje at angribe den aktuelle økonomiske situation med en afventende strategi. Hold på pengene og vent på, at Putin indstiller sin krig i Ukraine, at inflationen falder til ro, at markederne retter sig, og at væksten igen vender tilbage.
Men hvis man tror, at verdensøkonomien vender tilbage til den gamle normal, så tror man fejl.
Det mener i hvert fald Jean Boivin, og han er ikke hvem som helst. Som øverste chef i Blackrock Investment Institute er han med til at klæde beslutningstagerne hos verdens største kapitalforvalter, amerikanske Blackrock, på, når der skal ske bevægelser i den 8.500 mia. dollars store pengetank.
Den Store Moderation er slut
I 40 år har verdensøkonomien med få undtagelser været kendetegnet af en periode med stabil vækst og lav inflation. En periode, som økonomer har døbt Den Store Moderation. Det er den periode, som ifølge Jean Boivin er overstået.
I stedet venter en ny verdensøkonomi, der i langt højere grad er præget af udsving og usikkerhed. En bevægelse, der på kort sigt er båret af udfordringer i de globale forsyningskæder og mangel på arbejdskraft. På længere sigt vil en uskarp grøn omstilling og besværlig genopbygning af forsyningskæderne på grund af store geopolitiske spændinger bidrage til, at ikke alt bliver som før.
Forandringer på vej
I tirsdagens udgave af Dagbladet Børsen bekræfter Jean Boivin sit syn på økonomien.
“Vi tror, at Den Store Moderation er slut. Vi tror, at det bliver meget anderledes nu,” lyder det.
I flere årtier har det været efterspørgslen, der bestemte, hvordan det gik i økonomien. Kriser kunne løses med stimulanser. Det har ændret sig. Nu er det udbuddet, der bestemmer, og den slags giver stigende priser.
Kilde: Blackrock Investment Institute
“Vi stoppede verdensøkonomien, og i 18 måneder har vi nu forsøgt at få den genstartet, men det har vist sig at være svært,” siger Jean Boivin til Børsen.
Ifølge Blackrock vil det føre til, at investorerne vil kræve en højere risikopræmie for de aktiver – aktier og obligationer, som de besidder. Det er forventningen, at centralbankerne vil acceptere et inflationsniveau over målsætningen i de kommende 5 år, men først efter, at væksten er gået i stå. Det betyder, at vi vil få en tilstand af vedvarende inflation og skarpe, korte udsving i den økonomiske aktivitet. Altså, mere volatilitet og usikkerhed.
Hvad nu?
Det store og dyre spørgsmål er, hvad det betyder for investorer over hele verden. Først og fremmest stiller den nye økonomiske situation større krav. Man skal som investor være parat til hyppigere at ændre sin portefølje. Og boomende markeder for både aktier og obligationer kommer vi ikke til at se, fortæller Jean Boisin.
Alt tyder på, at et af investorernes vigtigste redskaber – også i den nye virkelighed - bliver risikospredning. Fordeling af investeringer på flere aktiver mindsker risikoen, og det kan vise sig værdifuldt i en tid med store udsving.
”Risikospredning har for mig været et mantra i mange år. Det kan eksempelvis være i ejendomme, der følger et andet konjunkturmønster end aktierne. Det er samtidig et marked, der er mere langsigtet og mindre volatilt,” siger partner og investeringsdirektør i Koncenton John Sloth.
Indbygget inflationssikring
Ejendomsinvesteringer har i modsætning til mange andre aktiver den fordel, at der er indbygget en grad af inflationssikring, fordi lejen kan reguleres i forhold til udviklingen i forbrugerpriserne.
”Som investor vil man stille sig selv i en dårlig situation, hvis man som alternativ til aktivt at investere lader pengene stå i banken. Den høje inflation vil løbende spise af værdien. I stedet er det absolut en overvejelse værd at sikre sig en andel af inflationssikrede aktiver i porteføljen,” siger John Sloth.
> Læs mere om Koncentons aktuelle investeringsprojekter her.