Markant boligtrend bag interessant investeringsmulighed

De seneste fem år er der kommet 90.000 nye singlehusstande til på det danske boligmarked. Bevægelsen ændrer markant på efterspørgslen på ejendomsmarkedet.

Selvom boligpriserne for en stund er under pres i Danmark som følge af den stigende rente, så er der ikke noget, der tyder på et umiddelbart kollaps i efterspørgslen efter boliger. I hvert fald ikke den slags, der henvender sig til singler.

Antallet af singlehusstande nåede et vækstmæssigt højdepunkt i 2022, da der ifølge Danmark Statistik kom næsten 30.000 nye husstande med én beboer til. Dermed fortsætter den klare tendens, som vi har set de senere år, hvor flere og flere bor alene. I de seneste fem år er antallet af singlehusstande vokset med flere end 90.000 i Danmark, så der i dag er godt 1,1 mio. singlehusstande. Det svarer til en gennemsnitlig årlig vækst i efterspørgslen efter boliger på 18.000.

Udviklingen af singlehusstande i Danmark fra 2012-2022

”Udviklingen er ikke ny, men den vokser i styrke. Vi ser det særligt i de største byer, hvor flere bor alene. Det skyldes dels, at man i højere grad end tidligere vælger singleboligen til, og samtidig lever vi længere og længere. På den måde er befolkningsudviklingen med til at holde en hånd under markedet,” siger investeringsdirektør og partner i Koncenton John Sloth.

En ubalance i markedet

Udviklingen skal ses i lyset af, at der er bygget forholdsvis få boliger, der størrelsesmæssigt og økonomisk er egnet til folk, der bor alene. Det gælder ikke mindst i København, hvor der tidligere blev stillet krav om en gennemsnitlig boligstørrelse på 90 kvm. Det krav er siden blødt op, men der eksisterer fortsat et efterslæb i forhold til at kunne imødekomme den store efterspørgsel efter boliger med central beliggenhed, som kan betales med én husstandsindkomst.

”Der er ingen tvivl om, at her er en ubalance i markedet, hvor mange efterspørger for få singleegnede boliger. Det gælder særligt i København og Aarhus, hvor vi som udbyder af udlejningsboliger oplever stor efterspørgsel efter små lejligheder,” siger John Sloth.

> Læs også: Efterspørgsel skaber stort behov for nye ejendomsinvesteringer

Flere borgere = større boligbehov

Der er ikke noget, der tyder på, at udviklingen vender foreløbig. I store dele af Europas storbyer ser vi en lignende tendens. 

Befolkningsudviklingen vil i de kommende 10 år betyde, at der kommer godt 200.000 flere borgere til i Danmark. Særligt grupperne 30-39 år og 60-69 år vil vokse. Alene befolkningstilvæksten vil i de kommende 10 år betyde, at der skal opføres omkring 100.000 nye boliger for at følge med udviklingen, og tager man samtidig i betragtning, at der i disse år i snit nedlægges 4-5.000 boliger årligt, så vokser behovet for nye boliger kun yderligere.

(artiklen fortsætter under billedet)

Singlemor arbejder ved computer med søn i baggrunden

En naturlig efterspørgsel

Det er den efterspørgsel og det behov, som vi ønsker at imødekomme med vores investeringsprojekt Simple Living, der blandt andet investerer i op til seks udlejningsejendomme målrettet den voksende singlegruppe.

”Som vi ser det, så er der tale om en fremtidssikret investering, fordi den netop er rettet mod den stærke urbanisering og singlebevægelsen, der søger de små, centralt placerede boliger. Der er en naturlig efterspørgsel, som giver en ekstra soliditet og et godt afkast til investeringsprojektet, og gør det attraktivt for investorerne,” siger John Sloth.

Simple Living giver et forventet årligt afkast (IRR) efter skat på 6,15%. Set over en periode på 10 år vil en investering på 1 mio. kr. konkret betyde, at man som investor i et moderat scenarie forventes at få 1,8 mio. kr. tilbage efter omkostninger.

>Er passive ejendomsinvesteringer noget for dig, så kan du læse mere om Koncenton Simple Living A/S her.

 

 

Relaterede artikler

Det er blevet dyrere at eje end leje i storbyerne

I ni af landets ti største byer er det nu dyrere at være boligejer end at være boliglejer.

Her er opskriften på det stærke seniorfællesskab

Tag med på besøg i et seniorbofællesskab i Randers.

Fremtidsforskeren: Stort behov for nybyggeri i storbyer

Der vil være et fint og stort marked for nybyggeri af lejeboliger i de store byer i de kommende år, skriver
fremtidsforsker Jesper Bo Jensen i sin klumme.

Stort behov for nye boliger i storbyerne

Særligt København har brug for nybyggede boliger, hvis den ventede strøm af tilflyttere skal imødekommes i det næste årti, viser analyse. Men også andre storbyer oplever, at byggebalancen er tippet.